Neus Català. Un cel de plom

foto

Funcions realitzades: 69

(Encara en gira)

Neus Català i Pallejà va néixer el 1915 en el si d’una família pagesa dels Guiamets (Priorat). Un any després d’haver esclatat la Guerra Civil es va establir a Barcelona i es va implicar en la lluita antifeixista. La derrota republicana la va obligar a exiliar-se a França. Durant la Segona Guerra Mundial va col·laborar amb la resistència francesa mentre va durar l’ocupació d’aquest país per les tropes d’Alemanya. Fou detinguda pels nazis i deportada als camps d’extermini de Ravensbrück i Holleischen. Hi va romandre fins a l’alliberament i ha dedicat la vida a recordar aquelles companyes de captiveri a les quals va sobreviure i amb qui va conèixer l’horror, però també la solidaritat. La seva vida va ser novel·lada per l’escriptora Carme Martí i ara puja als escenaris amb una dramatúrgia que ha captivat els espectadors i que defensa en solitari, en un espai nu, Mercè Arànega. Amb emoció continguda i una interpretació contundent, porta a l’escenari sense floritures innecessàries les paraules de Neus Català. Fa reviure així l’horror durant un espectacle d’una hora llarga de durada que impacta per la intensitat interpretativa que aconsegueix la protagonista i que ens recorda un cop més la importància de preservar la memòria.

Una coproducció del Grec 2015 Festival de Barcelona i la Sala Muntaner.

Posted in Proyectos