Producció de la inauguració del Mercat del Born i actes conmemoratius del tricentenari del 1714

auca2 auca1

“El tricentenari és una doble oportunitat en què podrem mostrar al món el millor de la ciutat i la seva creativitat”, ha destacat aquest matí el periodista Toni Soler, comissari del programa d’actes del Tricentenari que organitza l’Ajuntament de Barcelona. En aquesta celebració, que començarà al setembre i durarà tot un any, no només es recorden els 300 anys de la desfeta de l’11 de setembre del 1714, sinó que també se celebren tres segles de reivindicacions. Segons el comissari, es combinaran actes acadèmics i de participació ciutadana perquè tothom es faci seva la celebració. El lema serà ‘Viure lliure’, per expressar la reivindicació de la democràcia, els drets, la justícia social, la identitat, la llibertat i el diàleg.

L’acte inaugural serà una ‘Auca del Born’, 48 escenes al mercat del Born dirigides per Jordi Casanovas i amb 30 actors. Entre el programa –que es pot trobar a la web Tricentenari.bcn.cat– destaca la participació de reconeguts artistes, com l’activista xinès Ai Wei Wei, Jordi Savall, Joan Fontcuberta o Ferran Adrià. The Pinker Tones firma la banda sonora del Tricentenari amb la seva peculiar versió d”En un noble sagrado firmamento’, de Francesc Valls.

Entre la vuitantena d’activitats d’un programa que encara està obert i preveu més incorporacions destaca l’espectacle ‘Casanova en directe’, dirigit per Oriol Broggi, una exposició sobre ‘El món del 1714’ al Museu d’Història de Barcelona, una trobada sobre novel·la històrica, un circuit d’arquitectura efímera al carrer o un congrés amb experts d’arreu del món sobre ‘Els tractats d’Utrecht’ i la resistència dels catalans. Mònica Terribas s’ocuparà de fer un cicle de xerrades amb pensadors i intel·lectuals sobre ‘D.O. Europa’, Joan Fontcuberta construirà un mural de grans dimensions amb fotografies impreses, Ferran Adrià oferirà un espectacle de cuina… Hi haurà itineraris, concerts, conferències, trobades i exposicions durant tot un any.

A l’acte, l’alcalde Xavier Trias ha afirmat que “el programa d’activitats serà un mirall del que passa al país i un punt de trobada de la cultura catalana”, i el regidor de Cultura, Jaume Ciurana, ha reconegut “la tasca dels historiadors que han documentat els efectes de la guerra”. També hi ha participat Miquel Calçada, comissari dels actes de la Generalitat, que ha afirmat que el 2014 ha de servir per posar de manifest els nostres valors i repensar el futur del país: “El 2014 no pot ser un any de planys, sinó l’ocasió per plantejar-nos què i com volem ser”.

Posted in Proyectos